Šansa za upošljavanje bh. radnika u Njemačkoj

Bez autora
Jun 15 2014

U BiH je nakon razornih poplava izgubljeno na stotine radnih mjesta što predstavlja ozbiljan i dugoročan problem. Šansa i iskorak bio bi da se osigura upošljavanje dijela radnika na inozemnom tržištu, kazala je za Agenciju Fena direktorica Sektora za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i komunalne djelatnosti Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Dženana Hodžić. Po njenim riječima, konkretna i realna mogućnost u ovom momentu je povećanje kvote detašmana za SR Njemačku, a prema međudržavnom sporazumu koji je BiH potpisala sa tom državom. Trenutna kvota je 2.000 detašmana, što znači da u Njemačkoj mjesečno može biti angažovano 2.000 radnika putem naših domaćih kompanija koje imaju sklopljene ugovore o izvođenje radova sa njemačkim partnerima.

Šansa za upošljavanje bh. radnika u NjemačkojU BiH je nakon razornih poplava izgubljeno na stotine radnih mjesta što predstavlja ozbiljan i dugoročan problem. Šansa i iskorak bio bi da se osigura upošljavanje dijela radnika na inozemnom tržištu - kazala je za Agenciju Fena direktorica Sektora za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i komunalne djelatnosti Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Dženana Hodžić.

Po njenim riječima, konkretna i realna mogućnost u ovom momentu je povećanje kvote detašmana za SR Njemačku, a prema međudržavnom sporazumu koji je BiH potpisala sa tom državom.

Trenutna kvota je 2.000 detašmana, što znači da u Njemačkoj mjesečno može biti angažovano 2.000 radnika putem naših domaćih kompanija koje imaju sklopljene ugovore o izvođenje radova sa njemačkim partnerima.

Hodžić je navela da pokazatelji o evidenciji zahtjeva za realizaciju ugovora o izvođenju radova njemačkih partnera i naših firmi, u Komori i Saveznoj agenturi za rad, te izdatim radnim dozvolama pokazuju da postoji pojačan interes njemačkih partnera i bosanskohercegovačkih firmi za proširenje međusobne suradnje.

- Postoji realna mogućnost za dodatno upošljavanje radnika u Njemačkoj od naših firmi koje su već prisutne na tom tržištu, a način da se to realizuje i prvi korak je sastanak Mješovite radne grupe SR Njemačke i BiH, pri čemu je neophodna inicijativa i poziv našeg Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prema Ministarstvu za privredu i rad u Bonnu – pojasnila je Hodžić.

Nakon sastanka sa predstavnicima Savezne agenture za rad iz Stuttgarta i preduzećima koja izvode radove u SR Njemačkoj, entitetske komore i Vanjskotrgovinska komora BiH zajednički su ovu inicijativu uputili našem nadležnom ministarstvu.

- Jedinstven interes 57 privrednika koji su potpisali zaključke sa tog skupa jeste povećanje kontingenta detašmana - istakla je Hodžić.

PKFBiH je uputila i urgenciju za reagovanje nadležnom ministarstvu i očekuju da će zajedničkim angažmanom moći ponuditi kvalitetno rješenje za porast upošljavanja u našoj zemlji, a tim prije što je stopa nezaposlenosti u SR Njemačkoj značajno opala u odnosu na period od prije tri godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik